Domáce gnocchi s čerstvým bazalkovým pestom a slaninkou

Domáce gnocchi (čítaj ňokky! nie gnoči, noči alebo podobné výrazy) s čerstvým bazalkovým pestom a slaninkou sú ideálnym príkladom talianskej kuchyne – jednoduché, voňavé, chrumkavé a plné prirodzených chutí. Krásne na pohľad a veľmi chutné. Nadýchané zemiakové gnocchi obalené v aromatickom bazalkovom peste a doplnené chrumkavou slaninkou tvoria jedlo, ktoré je nielen lahodné, ale aj jednoduché na prípravu. Prečo si nepriniesť kúsok talianskej atmosféry priamo na stôl? Tento recept je jednoduchý na prípravu a zaručene zanechá dojem na tvojich hostí či rodine.

Čas prípravy: 20-30 minút

gnocchi s bazalkovým pestom a slaninkou

Ingrediencie (4 porcie):

  • • 500g zemiakov
  • • 150g hladkej múky
  • • 100g slaninky
  • • vajíčko
  • • strúčik cesnaku (nepovinné)
  • • čerstvá bazalka
  • • olivový olej
  • • soľ, čierne korenie, parmezán

Postup:

Zemiaky nakrájaj, uvar, podus a nechaj vychladnúť na pracovnej doske, aby sa ti s nimi dobre pracovalo. Zatiaľ si hoď do mixéra lístky čerstvej bazalky, olivový olej, soľ, čierne korenie, môžeš pridať strúčik cesnaku (ak chceš) a parmezán a všetko dobre premixuj. Ak bazalku doma nepestuješ (tu sa pozri ako to urobiť), kúp si tú v kvetináči. Otrhaj ju celú, nechaj si len pár lístkov na ozdobu. Zo zvyšku urob pesto, pretože ak ju nepresadíš, o pár dní bude po nej. Ak sa ti pesto zvýši, v chladničke ti vydrží pár dní, v mraze ešte oveľa dlhšie. Nakrájaj si slaninku a nechaj ju pomaly na panvici pražiť, pekne sa z nej uvoľní tuk a nespáli sa ti. Najlepšie ak máš dobre zaúdenú a jemne prerastanú.

rozpučené zemiaky na pracovnej doske na gnocchi

Gnocchi

Keď sú zemiaky studené, jemne ich osoľ, pridaj vajíčko a za stáleho spracovávania rukami postupne pridávaj múku. Množstvo potrebnej múky sa môže trochu líšiť v závislosti od typu zemiakov. Ak sú vodnatejšie, budú si pýtať viac múky. Cesto musí byť elastické, kompaktné a homogénne. Valčekom rozvaľkaj cesto na 2-3cm hrúbku a nakrájaj na pásy. Rukami jemne vytvaruj valčeky a tie potom rozkrájaj na už známe tvary. Veľkosti si môžeš samozrejme jemne prispôsobiť podľa toho, ako uznáš za vhodné. Ak máš na to čas a chuť, môžeš na nich ešte vytvoriť textúru napríklad vidličkou, mne sa to veľmi väčšinou robiť nechce, nie je to nutné.

zemiakové gnocchi na pracovnej doske

Do vriacej, jemne osolenej vody (ak máš slanú slaninku, so soľou narábaj veľmi opatrne) daj variť gnocchi. Varia sa veľmi krátko, takže teraz to už pôjde rýchlo. Keď sú gnocchi v hrnci, z panvice vyber kúsky slaninky a daj si ich na bok, panvicu nechaj stále jemne hriať. Po 1-2 minútach varenia, odober naberačku vody a vlej ju opatrne do panvice s tukom zo slaninky. Premiešaj, bude sa ti hneď tvoriť krásna emulzia.

zemiakové gnocchi v bazalkovom peste na panvici

Po chvíľke môžeš začať vyberať gnocchi, nemali by byť vo vode dlhšie ako 3 minúty. Dávaj ich priamo do panvice, tu sa dovaria. Keď máš gnocchi v panvici, prihoď tam pesto a dobre to premiešaj. Podľa konzistencie omáčky môžeš pridať ešte vodu z hrnca alebo olivový olej, parmezán, poprípade kúsok masla.

domáce zemiakové gnocchi s bazalkovým pestom a slaninkou

Servíruj do hlbokého taniera (aspoň ja to takto robím, pretože milujem veľa omáčky). Posyp parmezánom, slaninkou a môžeš ozdobiť lístkami bazalky. Rýchlo jedz, kým sú ešte teplé!

Domáce gnocchi s čerstvým bazalkovým pestom a slaninkou sú nielen rýchle a jednoduché na prípravu, ale aj plné chutí, ktoré si zamiluje každý pri stole. Tento recept ti ukáže, ako spojiť tradičné talianske chute s chrumkavou textúrou slaniny, čím vytvoríš pokrm, ktorý sa stane stálicou v tvojej kuchyni. Prajem dobrú chuť a príjemné chvíle pri jedle!

Nezabudni sledovať aj môj blog, kde sa dozvieš ďalšie skvelé recepty, tipy a triky na pečenie a zdobenie medovníkov.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

error: Obsah je chránený !!